2014/10/12

Kinoalı Enfes Kısır

Kinoanın, iki ay kadar önce yazdığım ve “kelimenin tam anlamıyla bir mucize” şeklinde tanımladığım buradaki tanıtım yazısında ülkemizdeki üretiminin en kısa zamanda yaygınlaşmasını dilemiş, çok daha fazla insan tarafından tanınması, herkesin bu konuda elinden geleni yapması gerektiğini vurgulamış, hepimizin bu konuyu yeterince önemsemesi ve teşvik etmesi dileğiyle de bitirmiştim yazıyı.

Bu dileklerin en önemli nedenlerinden biri; sadece ithal yoluyla ülkemize giren ve ettekinden daha fazla proteine, süttekinden daha değerli kalsiyuma sahip böyle harika bir ürünün gıda yetersizliği bulunan bölgeler için süper bir alternatif olması, ülkemizde yetiştirilip kolay bulunurluğunun sağlanması, özellikle de bir hayli pahalı olan fiyatının düşmesi idi. Yazıya, bu mucize ürünü bulup kullandığım zaman en kısa zamanda blogta yayınlayacağımı da eklemiştim (Migroslarda bulunduğu söylenen kinoanın adını ne yazık ki Migros kasiyerleri bile duymamış henüz. 3 M’li 5 M’li olanlarda çalışanlar hariç).
Sözün özü; iki ay gibi bir süreç sonunda Kinoa bulabildim ve bugün bir tarif uyguladım. Hem yukarıda bahsettiğim yazıyı tamamlamak, hem blog tarihime not düşmek adına, en çok da “olayı bir görev olarak gördüğümden” aşamalara geçiyorum:


Malzemeler:
1,5 su bardağı su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı kinoa
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 büyük limon suyu
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı kimyon
Yarım tatlı kaşığı pul biber (Acı sevmeyenler tatlı toz biber kullanabilir).
Yarım demet maydanoz
Yarım demet soğan, 5-6 yaprak marul

Yapılışı:
1 su bardağı kinoa iyice yıkanır.
1,5 su bardağı suyla birlikte ocağa konup, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Sıcakken domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, baharatları ve tuzu katılıp iyice karıştırılır. Ağzı kapatılıp soğuyana kadar beklenir. Soğuduktan sonra ince kıyılmış maydanoz, marul ve yeşil soğanlar eklenir. Limon suyu katılıp iyice karıştırılır.
Turşu, nar taneleri, domates, salatalık dilimleri, vb. ile süslenip servise hazır hale getirilir.

Not: Bu tarifi tam olarak uygulayanın inanamayacağı kadar lezzetli bir kısır çıkacak ellerinden.
Yapacak olanlara kolay gelsin :)
Sevgiler...


* * *

10 yorum:

  1. Ellerine sağlık:-) Gerçekten çok lezzetli oluyor :-)

    Birisinin internetten sipariş verdiğini , hem de daha uygun fiyatlı bukduğunu duydum ama hangi site öğrenemedim henüz.

    Günaydın:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Teşekkür ederim. Kinoayla ilk kez kısırda tanışmış ve bayılmıştım. Kısırla devam :)
      Haklısın, bulgurla yapılandan çok daha lezzetli oluyor Handan.
      İnternetten sipariş vermek istediğim sitede sayfa sorunu vardı. O nedenle ancak bayramda, 5 M'li bir Migros'tan bulup alabildim. Günaydın canım :-)

      Sil
  2. Kız Meslek Liselerinde "Beslenme ve Ev Ekonomisi" bölümleri vardır. Keşke ilgili, bilinçli öğretmenler bu tür yararlı bilgileri öğrencilerine duyurabilseler. Talep oldukça, arandıkça bulunması da kolaylaşır belki.
    Selam-sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz şekilde duyuru yapılabilir gerçekten; ama etkin bir çoğunluk sağlanamaz kanımca. Kamu spotları çok etkili olacaktır, diye düşünüyorum. Ancak birilerinin menfaatine dokunacağı için bu konu bilinçli olarak önemsenmiyor bence. Oysa topraklarımız ne kadar da uygun. Toplumun sağlıklı beslenmesine, her yönden kalkınmamıza vesile olacak, hatta ihracata geçebileceğimiz olağanüstü bir fırsattır kinoa.
      İki bilim adamımızın sözlerine yer vermek istiyorum:
      Prof. Dr. Kenan Demirkol: ''Sermaye sahiplerinin toplumla paylaşmak istediklerini akademisyenlere söylettirdikleri çağdayız.''
      İÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar: ''Endüstri organizedir. Siz bir ürünü Türkiye'ye sunmak istediğiniz zaman birilerini bulur, bunu ona söyletirsiniz. Bu aşamada endüstri bir miktar akademiyi kullanır.''
      E, hadi o zaman. Neden bekleniyor halen?

      Değerli görüşünüz için teşekkürler. Selam-sevgiler.

      Sil
  3. Sevgili Zeugma,ben de uzun zamn once bir merketin dergisinde gorup denemistim,cok sevmistim,o azamandan beri de evde tutuyorum ama acikcasi hic salcali nedense denemedim.Dilerim kullanimi cogalabilir,burda daha kolay bulunuyor olsa bile,bilmeyen cok insan var ki.kimi ne yedigini bilmez Ingiliz zaten kisir nedir bilmiyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyen herkes mutlaka seviyor sevgili Sibel.
      İngiltere bu konuda bizden daha şanslı; çünkü bizim ülkemize ilk kez 4 yıl önce girmiş.
      İlk deneyenler kısır yaparak deniyor genelde :) Salçayla denemeni öneririm. İngiltere'de bulman biraz zor sanırım; ama özellikle de biber salçası bulabilirsen mutlaka kullan. Bayılacaksın.

      Sıra, pirinç ve bulgurla yaptığım diğer tariflerde de denemekte.
      Hatta tatlısı bile yapılıyormuş. Sevgiler Sibelciğim...

      Sil
  4. Glutensiz beslenen biri olarak kinoayı ben de severim, kısıra yakışıyor.
    Ancak fiyatı çok pahalıydı, yanlış hatırlamıyorsam 25 TL civarıydı.
    Daha uygun fiyata bulabileceğim bir yer varsa hemen alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilosu mu 25 TL idi?
      Şu an 500 gr fiyatı 26.50 TL.
      Başka bir yerde olsa bile ithal eden firma tek ve fiyat hep aynı canım :)

      Sil
  5. Henüz tanışamadık kendileriyle, ince bulgur ile nasıl bir tat farkı var acaba gerçekten merak ettim ama cidden enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 250 gramlık deneme paketi gördüğünden bahsetmiştin.
      Bence bir an önce dene. Hem Ata'ya çok iyi gelir :)

      Bir ''ince bulgurdan yapılma kısır'' tiryakisi olarak kinoalısının daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla. Gerçekten çok lezzetli. Kırmızı kinoadan burger yapılıyormuş ve o da çok lezziz oluyormuş :)

      Sil