2017/12/24

Doğal Tohum Yetiştirmek

Buğday Derneği'nin 2011 yılından beri devrede olan, kaybolmaya yüz tutmuş atalık tohumların Tohum Takas Projesi adlı iletişim ağı ile yaygınlaştırma çalışmalarını duymuşsunuzdur.

Üzerinde oynanmamış, herhangi bir kimyasal ilaç değmemiş, besin değeri yüksek bu tohumlar Anadolu'da yüzyıllardır kullanılan Osmanlı çileği, deli bezelye, pembe domates gibi sağlıklı ve leziz gıdalar. Küçük çiftçiler arasında yalnızca takas karşılığı gerçekleşen ve yerel tohumların korunup çoğaltılmasını amaçlayan harika bir proje. Blog açıp saksıda pembe domates yetiştirme yoluyla bu ağa dahil olanlar da azımsanmayacak sayıda.

"Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını" demiş atalarımız. Fotoğrafta görülen sağlıklı, mis gibi tohumları da ben yetiştirdim efendim:)
Köylü pazarından aldığım maydanozlarda ilaç kokusu farketmemle başlayan balkonda maydanoz yetiştirme serüvenimdeki son aşama doğal tohum elde etme üzerine ve sonuç oldukça memnuniyet verici. Bu kararı durup dururken almadım tabii. İkinci hasat için aldığım paketten çıkan tohumlardan tek bir tanesinin bile çimlenmemesiydi neden ve sinir bozucuydu.

Tohumlarla ilgili yerel tohum, organik tohum, GDO'lu tohum, doğal tohum gibi ayrımlar var.
Şemsiye biçiminde açan minik, beyaz çiçekler içlerinde büyüttükleri kapsüllerle haftalarca balkonumu süslemekle kalmadılar. Süreç sona erip kahverengiye dönüştüklerinde işte böylesi bereketli ve sağlıklı tohumlara dönüştüler.

Elde ettiğim tohumlar yerel (atalık) tohum değil ama "doğal tohum". Genetiğiyle oynanmamış, kimyasal ilaç ve de gübre kullanmadan yetiştirilen bitkiden alınmış tohum. Yalnızca toprak ve suyla büyüttüğüm maydanozlarımdan aldığım tohumlar bunlar. Ve sonuç muhteşem gerçekten.

Atalık tohumlarla ve takas yoluyla (parayla satın almak yasak çünkü) "saksıda pembe domates yetiştirme" olayı sahi ne güzel fikir!